1-3 Haziran 1999 tarihleri arasında Kastamonu ve Sinop Müzelerindeki bazı arkeolojik malzemeler üzerinde çalışmalar yaptık**. Bu makalemizde, sözedilen müzelerde rastladığımız bir kısım Tunç Çağ çanak-çömleği üzerinde durulacaktır [1].
Çalıştığımız kap örneklerini başlıca üç ana grup içerisinde incelememiz mümkündür:
1.0murgalı ve Dışa Açık Ağızlı Kaplar (Levha 1-II; Çizim 1-2).
2.Yayvan Çanaklar (Levha III; Çizim 3 a-b).
3.Dipten Ağıza Doğru Genişleyen Kadehler (Levha IV; Çizim 3 c).
1. Omurgalı ve Dışa Açık Ağızlı Kaplar (Levha 1-Il; Çizim 1-2)
Bunlardan birinci gruba dahil olan kapların en belirgin özellikleri, dışa doğru çok keskin olmayan omurgalar yapmalarıdır. Ağız kısmının ise dışa doğru hafifçe açıldığı görülmektedir. Bunun yanında az belirgin şekilde bedrimlidirler. Ayrıca kaplar yayvan bir görünüm verirler (Çizim 1-2).
Bunlardan sözedeceğimiz ilk örneğin ağızında hafif bir bedrim vardır; dışa açık ağızlı, düz dipli; omurgalı; ağızın hemen altından omuza uzanan dikey bir kulp bulunmaktadır. Bunun yanında bu kulpla simetrik üç kabartma tutamak var- bu tutamaklar dikey ve bunlardan kulbun tam karşısında olanı beş kabartmadan; birbirleriyle karşılıklı olan diğer ikisi de dörder kabartmadan oluşmaktadır (Levha I; Çizim 1 a). Bu kabın Beycesultan[2], Tarsus[3] ve İkiztepe[4] başta olmak üzere, bazı yerleşmelerin İTÇ sonu ve OTÇ başına tarihlenen kaplarıyla yakın benzer olduğu anlaşılmaktadır[5].
Form bakımından bu ilk kaba biraz benzeyen ikinci bir örnek de bulunmaktadır. Ancak buradaki kap, yuvarlak dipli ve tutamaksızdır. Bunun yanında keskin olmayan omurgalı, az belirgin bir şekilde bedrimli ve dışa açık ağızlıdır (Çizim 1 b). Beycesultan[6], İkiztepe[7], Alacahöyük[8], Tarsus[9] başta olmak üzere İTÇ sonu ve OTÇ başlarını veren merkezlerde[10] bu kabın benzerleri bulunmaktadır.
Üçüncü örneğimiz düz dipli; omurgalı; omuzun hemen üzerinde iki simetrik kabartma tutamaklıdır. Buradaki yatay tutamaklar üç kabartmadan oluşmaktadır (Levha II; Çizim 2). Bu kabın da İkiztep[11] ve Beycesulta[12] gibi merkezlerdeki İTÇ sonu ve OTÇ başlarını veren malzemeleriyle benzer olduğu anlaşılmaktadır.
2. Yayvan Çanaklar (Levha III; Çizim 3 a-b)
İkinci grubun kapları yayvan çanaklardır. Bunların da en belirgin özellikleri yuvarlak dipli ve açık ağızlı olmalarıdır. Bu kapların ağıza doğru hafifçe dikleşerek keskin olmayan omurga yaptıkları görülür (Levha III; Çizim 3 a-b).
Bu örneklerden birincisinin dip kısmı oldukça yayvandır. Ağıza doğru yapılan omurga daha belirgindir (Çizim 3 a). Bu kap, Beycesultan[13], Troi[14], Tarsusi[15], İkiztepe[16] ve Alacahöyük[17] gibi merkezlerde bulunan İTÇ 3 ve OTÇ başlarına ait kaplarla benzerlikler göstermektedir.
İkinci örneğimizin dip kısmı ise daha sivri ve ağız kısmına çok yakın ve çok az belirgin olan bir omurgaya sahiptir (Çizim 3 b). Bu kabın da Troia [18], Tarsusi[19], Beycesultan [20] ve İkiztepe'nin[21] İTÇ 3 ve OTÇ'a tarihlenen örnekleri arasında benzerleri bulunmaktadır.
Sözünü ettiğimiz her iki kap da Anadolu'daki belli başlı merkezlerde bulunan ve İTÇ-OTÇ özelliklerini veren çömleklere benzese de; genel form, hamur ve astar özellikleri bakımından Geçiş Çağı'na tarihlenmesi gereken kaplardır.
3. Dipten Ağıza Doğru Genişleyen Kadehler (Levha IV; Çizim 3 c).
Üçüncü grupta düz dipli ve geniş ağızlı kadehler yer almaktadır. Bunlar oldukça küçük kaplardır. Dipten ağız kısmına doğru genişleyen bu örneklerin her ikisinde de dip kısımları ip kesimlidir (Levha IV; Çizim 3 c). Bu kaplardan birincisi (Levha IV a) diğerine göre (Levha IV a; Çizim 3 c) daha büyük, daha geniş ağızlı ve daha geniş diplidir. Bu iki örneğimizin de Boğazköy, Kültepe[22], İkiztepe[23], Yümüktepe[24], Karaoğlan[25], Anşar[26], Beycesultan [27], Alacahöyük[28], Konya-Karahöyük[29]ve Ahlatlıbel[30] başta olmak üzere birçok merkezde benzerleri bulunmaktadır. Bu malzemeler Geçiş Çağı'nın tipik kadehleri arasında yer almaktadır.
Bütün kaplarda hamur rengi ve astar olarak açık kahverenginin yoğunluğu dikkat çekicidir. Ayrıca taşçık katkı da yoğundur. Bunun yanında, kapların hepsinin ince kumlu ve kireç katkılı olduğu görülür. Bunların bir kısmında mika görülmektedir. İyi-Orta pişmeye rastlanır. Çark yapımı ağırlıktadır. Açkı ise ya hiç yoktur ya da kısmen silik açkıya rastlanmaktadır (TABLO).
Üzerinde çalıştığımız kapların Anadolu'daki birçok önemli yerleşmede İTÇ 3 ve OTÇ'a tarihlenen benzerleri vardır. Biz, bütün bu değerlendirmelerin ışığı altında, bu kapların Geçiş Çağı'na tarihlenmesi gerektiğini düşünmekteyiz*.
KATALOG
LEVHA. I
Envanter No ----- 2.53.73.
Yeri ----------------Sinop Müzesi.
Buluntu Yeri ----Sinop-Hıdırlı Köyü.
Yükseklik---------8,2 cm.
Dış Ağız Çapı----15, 2 cm.
İç Ağız Çapı-----13,5 cm.
Omuz Çapı-----17,3 cm.
Dip Çapı-------7 cm.
Açık kahverengi hamurlu; dışı kendinden astarlı ; orta pişmiş; ince kumlu, kireç ve taşçık katkılı; el yapımı; dışı silik açkılı.
LEVHA II
Envanter No-----------2.52.73.
Yeri --------------------- Sinop Müzesi.
Buluntu Yeri ---------- Sinop-Hıdırlı Köyü
Yükseklik -------------. 12-13 cm. arasında düzensiz.
Dış Ağız Çapı --------21,5 cm.
İç Ağız Çapı ----------20-21 cm arasında düzensiz.
Omuz Çapı -----------26,7 cm.
Dip Çapı ----------- 7,5 cm.
Açık kahverengi hamurlu; kendinden astarlı; orta pişmiş- pişmeden dolayı dışta hafif yanma var; ince kumlu, kireç ve taşçık katkılı; el yapımı ve düzensiz bir işçiliği var; dışı silik açkılı .
LEVHA III
1.
Envanter No ------------19.36.74.
Yeri----------------------- Sinop Müzesi.
Yükseklik----------------- 4,6 cm.
Ağız Çapı ----------------13,4 cm.
Omuz Çapı--------------- 13,6 cm.
Açık kahverengi hamurlu; kendinden astarlı; ince kumlu, mika, kireç ve taşçık katkılı; iyi pişmiş; çark yapımı; dışı çok silik açkılı .
2.
Envanter No ---------20.9.75.
Yeri --------------------Sinop Müzesi.
Yükseklik -------------4,7 cm.
Ağız Çapı------------- 12,6 cm.
Açık kahverengi hamurlu; dışı kahverengi astarlı; ince kumlu, mika, kireç ve taşçık katkılı ; iyi pişmiş; çark yapımı.
LEVHA IV
1.
Envanter No ---------- 347 (1866).
Yeri --------------------- Kastamonu Müzesi.
Buluntu Yeri ----------Samsun.
Yükseklik --------------7,5 cm.
Ağız Çapı --------------10 cm.
Dip Çapı--------------- 4 cm.
Açık kahverengi hamurlu; kendinden astarlı; ince kumlu, kireç ve taşçık katkılı; iyi pişmiş; çark yapımı; düz dipli.
2.
Envanter No------------ 352 (1871).
Yeri----------------------- Kastamonu Müzesi.
Buluntu Yeri----------- Samsun.
Yükseklik--------------- 6 cm.
Ağız Çapı--------------- 7,5 cm.
Dip Çapı ----------------1,5 cm.
Açık kahverengi hamurlu; kendinden astarlı ; ince kumlu, kireç ve taşçı k katkılı; iyi pişmiş; çark yapımı.
Çizim 1
a. Envanter No: 2.53.73.
b.
Envanter No------------ 353.
Yeri ----------------------Kastamonu Müzesi.
Buluntu Yeri -----------Samsun.
Yükseklik ------------8 cm.
Ağız Çapı------------ 18 cm.
Omuz Çapı ---------19,3 cm.
Açık kahverengi hamurlu; içi kendinden, dışı kahverengi astarlı ; dışı çok silik açkılı; ince kumlu, mika ve kireç katkılı; orta pişmiş; belirgin çark yapımı.
Çizim 2
Envanter No: 2.52.73.
Çizim 3
a.Envanter No: 19.36.74.
b.Envanter No: 20.9.75.
c.Envanter No: 352 (1871).