ATATÜRK Konferansları : Türk Tarih Kurumu Yıllık Konferansları I., Türk Tarih Kurumu Basımevi. —Ankara 1964. VI - 265 Sa.
Türk Tarih Kurumu tarafından 1963’te tertiplenmiş olup bugüne kadar devam eden ve edecek olan seri konferansların birinci serisi bir cilt olarak çıkmıştır. Bunda şu metinler bulunmaktadır: Ord. Prof. Dr. Ş. A. Kansu: Türk Tarih Kurumu ATATÜRK Yıllık Konferanslarının açılış konuşması. Prof. Dr. Âfetinan : ATATÜRK ’ün vatandaşlık Hak ve Vazifeleri üzerindeki Düşünceleri. Yakup Kadri Karaosmanoğlu : ATATÜRK’ün İnsanlığı. Prof. Dr. Melâhat Özgü : ATATÜRK’ün Edebiyat ve Sanat Anlayışı. Ord. Prof. Dr. Sedat Alp: Eski Anadolu yazısının Menşeleri. Faik Reşit Unat: Atatürk’ün öğrenim hayatı ve Yetiştiği devrin Millî Eğitim sistemi. Dr. Hâmit Koşay : Pulur ve Güzelova (Erzurum) Araştırmaları (17 resimle birlikte). Prof. Dr. H. S. Selen: Ankara’nın Başkent oluşu. Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver: Türk İnce El Sanatları Tarihi üzerine (29 resimle birlikte). Tahsin Öz: Türk Dokumacılığı ve Selçuklular devrine ait bası Kumaşlar (7 resimle birlikte). Prof. Dr. U. Bahadır Alkım: İslâhiye Bölgesinde Türk Tarih Kurumu adına 1955- 1962 yılları arasında yapılan tarihî ve arkeolojik Araştırmalar (39 resimle birlikte). Prof. Dr. Nimet Özgüç: Kültepe-Kaniş'in Anadolu Arkeolojisindeki yeri. Prof. Dr. Halil İnalcık: ATATÜRK ve Türkiye’nin Modernleşmesi. Nusret Hızır : Tabiat Bilimi ve Tarih. Ord. Prof. Dr. Ş. A. Kansu: Marmara Bölgesi ve Trakya’da Prehistorik İskân Tarihi bakımından Araştırmalar (17 resimle birlikte). Ord. Prof. Dr. A. M. Mansel: Pamphylia Şehir Surları ve Şehir Kapıları (44 resimle birlikte). Prof. Dr. Kemal Balkan: Patnos’ta keşfedilen Urartu Tapmağı ve Urartu Sarayı (4 resimle birlikte). Cevat Durrsunoğlu: Erzurum Kongresi sırasında ATATÜRK’ün Düşünceleri. Prof. Dr. Halet Çambel: Anadolu’nun Tarih öncesinde bugünkü bazı Ana-Sorunlar.
BIRKET-SMITH, KAJ : (Danimarkaca’dan çeviren : Dr. Hans DIETSCHY) : Geschichte der Kultur .— Eine allgemeine Ethnologie. Südwest Verlag. München. XII + 594 Sa.
Resimli bir Kültür Tarihi olan ve başlığında aynca bir Genel Etnoloji olduğu bildirilen bu eserin yazarı, Kopenhag Millî Müzesi direktörü, çok ünlü bir etnologdur. Eserin yüksek değerinden ötürüdür ki Almanca’ya çevrilmiştir. Kitap 351 resim ve 6 harita ile bezenmiştir, içeriği şudur: Almanca’ya çevirenin ve yazarın Önsözlerinden sonra: Bölüm 1.: Giriş ve Maddi Kültür: I. Hedef ve araçlar. II. Kültür ve onun kanunları. III. El zanaatının başlangıcı. IV. Ekonomik Hayat. V. Kıyafet, İkametgâh ve Ulaştırma. Bölüm 2:Toplum ve Zihni Hayat. Kültür Akımları : VI Toplumun kuruluşu, VII. Toplum Hayatı. VIII. Zihnî (Entellektüel) Hayat. IX. Kültür Tabakaları ve Kültür Akımları.- Kitabın sonunda karşılaştırmalı zaman levhası. Çok zengin bir bibliyografya. 1962’de, yeni çıkan eserlerden ötürü zorunlu görülen metodolojik tamamlama ve İndeks bulunmaktadır. Resimlerin çoğu metin- dışı olarak “papier - couché” üzerine basılmıştır.
BODMAN, JR. HERBERT L. : Political Factions in Aleppo. Chapel Hill. The University of North Carolina Press 1963 (The James Sprunt Studies in History and Political Science. — Published under the Direction of the Departments of History and Political Science of the University of North Carolina. — Vol. 45). XV-J-160 Sa.
Onsekizinci yüzyılın ikinci yarısında ve 19. yüzyılın başında Halep’te siyasal gruplar üzerine bir araştırma olan bu eserin içindekiler şunlardır: Giriş. Kısaltmalar. “transliterasyon” üzerine notlar. Bölüm 1.: Halep vilâyetinin siyasî bakımdan kontrolü üzerinde etkide bulunan etkenler (faktörler), - Bölüm 2.: Halep’te Resmî çevreler (devlet makamı çevreleri). - Bölüm 3.: Halep Yeniçerileri.- Bölüm 4. ; Halep eşrafı ve bunların İslâmda eşrafın tarihi içindeki yerleri. - Bölüm 5. : Halep’te 1760’dan 1826’ya kadar hâkimiyet için savaş. - Sonuç. - Bibliyografya. - İndeks.
BROGLIE, LOUIS DE : Savants et Découvertes. (Les Savants et le Monde. Collection dirigée par André George). Editions Albin Michel. Paris. 396 Sa.
Bu kitabın yazarı, yaşayan fizik bilginlerinin en büyüklerinden olan Prens Louis de Broglie’dir. Bu büyük fizikçinin kendi ayarındaki bilginler üstüne söyledikleri ve yazdıkları çok ilginç olacaktır. Onun için, fizik ve matematik bilimleri ile uğraşan ya da bu disiplinlerle ilgili her kültürlü kişiye bu kitabın okunmasını herşeyden önce hararetle salık veririz. Eserde şu bölümler vardır: Önsöz’den sonra: Bölüm I. : Dünün bilginleri : Denis Papin, Lavoisier, Le Verrier : Dents Papin’in doğumunun 3 yüzüncü yılının kutlanması. Modern kimyanın yaradıcısı Lavoisier. Neptün’ün keşfi ve modern bilim. Bölüm II: Bugünün bilginleri : Henri Poincaré'den Einstein’a: Henri Poincaré ve fizik teorileri. Floris Osmond’un garip hayatı. General Ferrié’nin bilimsel eseri. André Blondel’in hayatı ve eseri. Emile Picard’ın hayatı ve eseri. Moleküller’in gerçekliği ve Jean Perrin’in eseri. Charles Fabry’inin hayatı ve eseri. Paul Langevin’in hayatı ve eseri. Max Planck. Max Planck ve aksiyon kuantun’u. Emile Borel için nutuk. Maurice de Broglie için nutuk. Bugünün fiziği ve Albert Einstein’ın eseri. Bölüm III. : Bilim ve Dünya: Bilim ve Ensdüstri, Düşkü (Tesadüf) ve Keşif, Işıklanma, İki Nutuk.
BROGLIE, LOUIS DE : Sur les Sentiers de la Science. (Les Savants et le Monde. Collection dirigée par André George). Editions Albin Michel. Paris. 417 Sa.
Büyük Bilgin Louis de Broglic’nin türlü yazı ve nutuklarını içine alan bu ilginç kitapta şu yazılar vardır: Bölüm I. : Akademik Notlar : H. A. Lorentz, Aimé Cotton, Emile Borel ve Frédéric Joliot’nun hayat ve eserleri üzerine 4 yazı. Bölüm II. : Türlü Bilgin ve Mühendisleri tebcil: Burada: Henry le Chatelier, André Claude, Lee de Forest, Pierre Curie, Max Planck ve Elektrik bilimi üzerine, hepsi birden 7 yazı vardır. Bölüm III : Bilimsel Sorunlar üzerinde Konferanslar ve Tebliğler : Modern fizik, özellikle elektrik, ışın, kuantum’lar, atomlar, dalga mihaniği, Boltzmann’ın eseri, parçacıklar problemi gibi konular üzerine 11 yazı bulunmaktadır. Bölüm IV. : Türlü konular üstüne nutuk ve yazılar.
DAVISON, RODERIC H.: Reform in the Ottoman Empire 1856-1876. Princeton New Jersey. Princeton University Press 1963. XVI + 479 Sa.
Osmanlı Devletinde 1856’dan 1876’ya kadar meydana gelen ıslahat hareketlerini inceliyen bu eserin içeriği şudur: Önsöz ve “translite rasyon” üzerine Notlardan sonra: I.: Giriş: 1856’ya kadar inhitat ve ıslahat. II.: 1856 Hatt-ı Hümayun’u ve onun nasıl karşılandığı (öğrenildiği zaman memleketin ruhî iklimi), III.: 1856’dan 1861’e kadar ıslahat ve başkaldırmalar (burada sa. 102’de Uluğ İğdemir’in Kuleli Vakası üzerine, açıklayıcı uzun bir alt-not vardır) IV.: Müslüman olmıyan milletlerin yeniden teşkilâtlandırılması. 1860-1865. V.: İdarî teşkilât: Midhat Paşa ve 1864 ve 1867 Vilâyetler sistemi. VI.: Siyasal karışıklık: Yeni Osmanlılar. VII.: Âli: ve Fuad paşaların kesin başarılan: 1867- 1871. VIII.: Kaos devresi,: 1871 - 1875. IX.: 1876: 3 Sultanlar yılı. X. 1876 Ana - yasası. - Bazı terimlerin açıklanması. Zeyl A.: Paris andlaşmasında Osmanlı işlerine yabancı bir müdahale. Zeyl B. : Osmanlı devletinin nüfusu. Zeyl C. : Âli Paşa’nın siyasal vasiyetnamesi Zeyl D.: Sultan Abdülaziz katil mi edildi? Zeyl E.: Abdülhamid tahttan feragat için bir belge imzaladı mı?. - Zengin bibliyografya. İndeks.
DÖRNER, FRIEDRICH KARL - GOELL, THERESA : Arsameia am Nymphaios - Die Ausgrabungen im Hierothesion des Mithradates Kallinikos von 1553 – 1556 (Istanbuler Forschungen Bd. 23) Berlin 1963 (mit Beiträgen von H.-G. Bachmann, P. Berghaus, F. F. Jones, J. Kraemer, I. Lavin, K. Otto-Dorn, D, Stronach, R, von Siemens, J. H. Young). XIX+340 Büyük Sa.
Bu ilginç eserin içindekiler şunlardır: Resim ve Plânların listesi (Planların sayısı 12’dir ve hepsi katlanmış büyük boyuttadır, “papier - couché”ye basılmış levhaların sayısı 80’dir), Kısaltmalar, Önsöz (Fr. Karl Dörner,) Kommagene ve Nymphaios’ta Arsameia (Fr. K. Dörner), Nymphaios’ta Arsameia’nın yeri ile Eski Kâhta’da Eski Kale (Fr. K. Dörner ve Theresa Goetl), Kommagene’den Antiokhos I’in Arsameia’daki Mithradates Kallinikos Hierothcsion’u için Kült yazıtı (Fr. K. Dörner), Mithradates Kallinikos’un Hierothesion’unda başka yazıtlar (Fr. K. Dörner), Mithradates Kallinikos Hierothesion’una giriş ve sokl tesisatı II (Fr. K. Dömer), Eski Kale’nin Güney cephesinin Batı tarafı ve sokl tesisatı III (Th. Goell, İngilizceden çeviren Fr. K. Dörner), Eski Kalenin Güney cephesindeki büyük kayalı giriş (Fr. K. Dörner), Eski Kale platosunda kazılar (Th. Goell, İngilizceden çeviren Fr. K. Dörner). Arsamcia’da Mozayik zemin (Irving Lavin, İngilizceden çeviren Fr. K. Dörner), Arsameia’da heykeltraşlık eserleri (John Howard Young, İngilizceden çeviren Katharina Hartmeyer), Arsameia’da Keramik buluntuları ve taştan cihaz ve edevat (Th. Goell, Frances F. Jones, Katharina Otto - Dorn.- İngilizceden çeviren Fr. K. Dörner), Arsameia’da madenî eşya buluntuları (David Stronach, İngilizceden çeviren Fr. K. Dörner), Arsameia’da antik sikkeler (paralar) (Peter Berghaus), Kazı alanının jeolojisi ve meteorolojisi üzerine (Hans- Gert Bachmann), Özet (Fr. K. Dörner ve Th. Goell), Zeyl A : Yeni Kale’de Memlûk yapı yazıtları ile Eski Kâhta’da Arapça yazıtlar (Jörg Kraemer), Zeyl B. : Yeni Kale’nin eteğinde Su kapusu (Fr. K. Dörner), indeksler.- Şunu da kayd edelim ki sayfa içindeki resimlerin sayısı 43’tür. –
DUBY, GEORGES :L’Economie rurale et la Vie des Campagnes dans l'Occident médiéval. (Collection historique dirigée par Paul Lemerlc) Aubier. — Editions Montaigne 1962. 1. Cilt: 366 sa., 2. Cilt: 367’den başlıyarak 815’e kadar.
Yazarı uzun zaman Lyon ve Besançon Üniversitelerinde Ortaçağ tarihi okutmuş olup şimdi Aix-Marsilya Üniversitesinde profesör olan bu önemli eser, Ortaçağda Batı köylerinin ekonomik tarihini toplu bir görüşle incelemek isteyen ilk eserdir. İngiltere’de, Fransa’da, Almanya’da, İtalya’da çıkmış olan birçok monografi’nin sentezi olan kitabın birinci cildinin içeriği şudur: Çok geniş bir bibliyografya: Bunda Genel konular, 9. - 10 yüzyıllar, 11 - 13. yüzyıllar, 14. - 15. yüzyıllar üzerine yazılmış eserler zikredilmektedir. Bundan sonra: Kitap I. : 9. - 10. yüzyıllar : Bölüm 1.: Çalışma ve toprak. Bölüm 2.: Zenginlik (Servet) ve Toplum. Beyler (derebeyleri) ekonomisi. - Kitap II: Yayılmanın gidişi ve Sınırları: Bölüm 1.: Tarımın (ekimin) yayılması. Bölü 2. : Tarlalarda çalışmalar. Bölüm 3. : Tarım yayılımı ve toplumun yapılan. Bölüm 4.: Alışveriş (mübadele)lerin gelişmesi ve bunun sonuçları. - Türlü Doküman’lar.
İkinci cildin içeriği: Kitap III.: 11. - 13. yüzyıllar: Derebeylik (Senyörlük) ve Köy ekonomisi. Bölüm I.: 11. - 12. yüzyıllarda. Servetler ve Kudret. Bölüm 3.: 11. ve 12. yüzyıllarda. Derebeyler (senyörler) ve Köylüler. Bölüm 3.: 13. yüzyıl (1180 - 1330). Derebeylik (senyörlük) Rant’ının evrimi. Köylülerin sömürülmesi. Bölüm 4.: 13. yüzyıl (1180-1330). Domaine’in değerlendirilmesi. Sonuç: 14. yüzyılın eşiğinde köylüler ve Derebeyler (Senyörler). Kitap IV. 14. yüzyılda meydana gelen değişme. Bölüm I.: Köy ekonomisinin yeni karakterleri. Bölüm 2.: Derebey (Senyör) ekonomisinin bozulması. Bölüm 3. : Köylüler. - Türlü Belgeler. İndeks. Eserde metindışı 10 tane planş vardır.
Collection dirigée par André George) Editions Albin Michel. Paris. 218 Sa.
Fransız Bilimler. Akademisi Üyesi ve Paris’te Tabii Tarih “Museum”u direktörü olan yazarın bu kitabı, bir tabiat bilgininin dünya seyahatini ve bu seyahatte edindiği izlenimleri anlatan bir bilimsel seyahatnamedir. Yazarın kendisi tarafından çekilmiş 41 ilginç fotoğraf ile süslü olan eserin içeriği şudur: Önsöz’den sonra: Beyaz Afrika : Afrika’da ilk adımlar: Çöle giriş. Çölün nasıl olduğu. Kayıp ülke olan Ghadames üstüne. Beyaz Afrika’da toprağın korunması. Kuzey Afrika’da Fransız tabiiyecileriyle ziraatçılarının çalışmaları. Fas’a son bakışlar. Siyah Afrika: Aşağı Gine’de ilk misyon : Muz. Nimba dağları. Balta görmemiş ormanda bitki birliği ve beraberliği yoktur. Mantar ekici termit’ler efsanesi. Kamerun’u keşif. Kamerun tabiatının zenginliği ve türlülüğü. Kolonial bilimler. İstiva hattında Etumbi. Madagaskar : Tanala ülkesine geçiş. Betsileos’ların kutsal dağları. İvangomena’nın aşılması. Madagaskar kıyılarında. Bir timsah avı. Kırmızı adaya veda. Güney Amerika: “Mangrov”. Atta uygarlığı. Guyana üzerine paradokslar. Merkezi Amerika (Orta Amerika) : Maya Devleti ölmüştür. “Kampeş”. Meksika’da mantar peşinde gezintiler. Okyanusya : Yeni-Zelanda’da tabiatın ihtişamı. Avusturalya gürgenliğinde bir botanist. Avusturalya tabiatının garipliği. Işık veren mantarlar. Pasifik’teki mercanların canlandırdığı deniz-altı görünüşler. Asya: Bir yol karnesinin 3 yaprağı. Çin Hindi: Kasım 1953. Filipin’lerde Ambuklao karşılaştırılması. Japonya 1953. Son söz.
İNAN, JALE DR. : (İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Profesörü) : Antalya Bölgesi Roma Devri Portreleri (Römische Porträts aus dem Gebiet von Antalya) Türk Tarih Kurumu Yayınlarından V. Seri No 21. — Türk Tarih Kurumu Basımevi - Ankara 1965.— 94 Büyük Sa.
Bu değerli eserin içindekiler şunlardır: Önsöz (Vorwort). Kısaltmalar (Abkürzungen). Giriş (Einleitung).-Katalog. - Eserde, 36 portre üzerine Türkçe ve Almanca bilgi ve tasvir verilmektedir. Sonda, tasvirleri yapılan ve haklarında bilgi verilen bütün portrelerin resimleri, 41 levhada ve türlü pozlarda bulunmaktadır.
LEWIS, GEOFFREY : Turkey (Nations of the Modern World). London Ernst Benn Ltd. 1960. XIV+226 Sa.
Türkiye üstüne olan bu kitabın içeriği şudur: Önsöz ve Türk alfabesi üstüne Not’tan sonra: Bölüm I. : Türkiye Cumhuriyetinin tarihi: Osmanlı Devleti. Osmanlı İmparatorluğu’nun inhitatı ve Modernleşmenin başlaması 1683 - 1839. Tanzimat devri 1839-1876. Mutlakiyet devri, 1876-1908. Meşrutiyet devri 1908-1918. Türk Devrimi 1918- 1920. Büyük Millet Meclisi, 1920- 1922. Sultan’lıktan Cumhuriyete (I). Lozan andlaşması. Sultan’lıktan Cumhuriyete (II). Hilâfetin sonu. İlk muhalefet partisi ve Kürd isyanı. İslahatın ilerilemesi. Dil Devrimi ve Yeni Tarih. Serbest Parti. Son ıslahat ve Atatürk'ün ölümü. Türk Dış siyaseti (1939’a kadar). Türkiye ve ikinci Cihan Savaşı. Türkiye’de Savaş-sonrası gelişmeleri. Demokrat’lar iktidarda, 1950-1954. 1954 genel seçimleri. Türkiye’nin savaş- sonrası dış siyaseti. Bölüm II.: Madem Türkiye’nin manzarası: Türkiye Coğrafyası üzerine notlar. Türk halkı. Tarım. Madenler. Nakliyat ve Ulaştırma. Ekonomik düzen, Sağlık teşkilâtı ve Adalet, özet. 1959’da yazılan Sonsöz. Zeyl : Türk Anayasası. Türk, Anayasası üzerine notlar. Bibliyografya, tndeks. Metinde adı geçen yerleri gösteren 1 harita. Türkiye’de bazı yerlerin adları
MERİÇ, RIFKI MELÛL (Hazırlıyan) : Mimar Sinan. — Hayatı, Eserleri: I Mimar Sinan'ın Hayatına, Eserlerine Dair Metinler. Türk Tarih Kurumu Yayınlarından VI. Seri No. 1. Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara 1965. X+129 Büyük Sa.
Bu kitabın başında, Türk Tarih Kurumu Genel Müdürü Uluğ İğdemir, “Türk Tarihinin Anahtarları”nın “Türklerin Medeniyete hizmetleri” bölümünde Sinan’a ait metinlerin çıkmasının tarihçesini vermekte, metinlerin çıkmasında doğrudan doğruya ya da dolayısıyla hizmetleri dokunanlar zikretmektedir.
Bundan sonra, Türk Tarih Kurumu Başkanı Ord. Prof. Dr. Şevket Aziz Kansu’nun önergesi ile yayımlanmasına karar verilen dört risalenin “édition critique”! gelmektedir; Bu risaleler şunlardır: Adsız Risale, Risaletül mi’mariyye, Tuhfetülmi’marîn, Tezkiretülebnîye (I. Manzum kısım, II. Mensur kısım). Kitabın başında Mimar Sinan’ın Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi önünde bulunan heykelinin metin- dışı bir resmi bulunmaktadır.
NEUE AUSGRABUNGEN İN GRİECHENLAND : Erstes Beiheft zur Halbjahresschrift Antike Kunst, Herausgegeben von der Vereinigung der Freunde Antiker Kunst Urs Graf Verlag Olten/Schweiz 1963. — 55 Büyük Sa.
Bu kitap aslında 3 yazının bir araya getirilmesi ile meydana gelmiştir. Bu yazılar şunlardır:
KAHL, LILLY G. : Quelques vases du sanctuaire d’Artémis à Brauron (Brauron’da Artemis tapmağına ait bazı vazolar) (Giriş: J. Papadimitriou). - BAKALAKIS, GEORGIOS: Thessaloniki. - DAKARS, I. SOTIRIS: Das Taubenorakel von Dodona und das Totenorakel bei Ephyra (Dodona’nın Güvercin araklı (kâhini) ve Ephyra'da ölü araklı (kâhini). Her bir yazının sonuna resimlerin, plânların ve levhaların birer listesi konmuştur.
ÖZGÜÇ, NİMET : .)Kültepe Mühür Baskılarında Anadolu Grubu (The Anatolian Group of Cylinder Seal Impressions from Kültepe.) Türk Tarih Kurumu Yayınlarından V. Seri, No 22. Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara 1965. XII-F9 86 büyük Sa.
Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi profesörlerinden Dr. Nimet Özgüç’ün iki dilde (Türkçe ve İngilizce) yazılmış olan bu değerli eserinin içeriği şudur:
Kısaltmalar. - Abbreviations, Önsöz - Preface’tan Sonra Giriş. Anadolu Grubunda üslûp özellikleri. Anadolu Grubunda kıyafetler. Kült eşyası. Kültepe Silindir Mühür baskılarında Anadolu Grubunun İkonografisi: Tanrılar (A. - Babilli Tanrılar, B. - Yerli Tanrılar, C. - Karışık varlıklar. - İnsan Tasvirleri. Astral Semboller. Katalog. Introduction: Characteristics of the Anatolian Group. Cult Objects. Iconography of the Anatolian Group: Deities (Babylonian Deities, The Local Deities. Mixed Beings. Human Representations. Animals. Astral Symbols.- Catalogue. –
Levhalar - Plates. : Eserin sonunda biri renkli olmak üzre 35 tane (I - XXXV) metin - dışı levha vardır.
SAFRAN, NADAV : Egypt in search of Political Community. An Analysis of the intellectual and political Evolution of Egypt, 1804-1952. Harvard University Press, Cambridge (Mass.) 1961. 298 Sa.
Başlığında da dendiği gibi, Mısır’ın I Soften 1952’ye kadarki entellektüel ve siyasal gelişmesini ele alan bu eserin içeriği : Giriş. Bölüm I. : Geleneksel inanç sistemi karşısında modem tarihsel evrim, (1. İslâmî ideolojik “fon”, 2. 1804’ten 1882’ye kadar siyasal, ekonomik ve toplumsal değişmeler, 3. Değişmeler ve Tepkiler: İlk formülleme’ler). - Bölüm II.: İdeolojik evrimin başlıca eğilimleri : 4. . (Modern Mısır’ın meydana gelmesi: İşgal sırasında ekonomik, toplumsal ve kültürel evrim (1882-1922), 5.. Reform’cu İslâm, 6. Liberal Milliyetçilik). - Bolüm III. : Liberal Milliyetçi hareketin zaferi: 7. Liberal Milliyetçi zaferin Anatomisi, 8. İdeoloji evriminde milliyetçi hükümetlerin rolü, - Bölüm IV.: Liberal Milliyetçiliğin ilerilemesi ve inhitatı: 9. Liberal enlellektüel’ler ve amaçları, 10. llerileme evresi, 11. Oriyantasyon (yön bulma) buhranı, 12. Liberal Milliyetçiliğin tarihsel Buhranı, 13. İrtica evresi. - Bölüm V. : Gelenekçi irtica. Bibliyografya. Notlar. İndeks.
SCHERER, MARGARET R. : The Legends of Troy in Art and Lite- terature. New York and London, MCMLXIII (1963). XVIII+304 Sa.
Edebiyat ve Sanatta Truva ile ilgili türlü efsaneleri ele alan bu ilginç eser, gayet güzel “Papier couché” üzerine, büyük itina ile basılmıştır. İçindekiler şunlardır : Önsöz ve teşekkürlerden sonra, Giriş, İlyada’dan önce, Truva’nın sukûtu. Gresti, Od isse, Vergilius’un Aeneid ile ilgili olarak Truva temasının nasıl işlendiği, pek bol sayıda örnekle anlatılmaktadır. Sonra Zeyl’ler gelmektedir. Bunlarda Truva ile ilgili türlü edebiyat eserleri, ve müzik ile plastik sanatlardan türlü eserlerin açıklamalı birer listesi verilmektedir. Bu türlü eserlerin hangi yüzyıllarda meydana geldiği de ayrıca bildirilmektedir. Daha doğrusu, eserin katalogları yüzyıllara göre gruplandırılmış tır. Eserin sonunda çok sayıda notlar, 188 resmin açıklamalı listesi. Mitologyaya değgin kişi ve yerlerin İndeksi, Genel İndeks bulunmaktadır.
WARD, E. - RÜSTOW, DANKWART A. (Editors) : Political Modernization in Japan and Turkey Princeton, New Jersey. — Princeton University Press 1964. VIII + 502 Sa.
Türkiye ile Japonya’da Siyasal bakımdan Modernleşmeyi konu olarak alan bu eser, aslında 10 uzun makaleden meydana gelmiştir. Türk araştırıcılarının da katıldığı eserin içeriği şudur: Bölüm 1.: Giriş : Modernleşme ve Siyasa (DANKWART A. RÜSTOW ve E. WARD). -2.) Geleneksel Toplumun mahiyeti (tabiatı) (Japonya: WHITNEY HALL. Türkiye: HALİL İNALCIK). -3.) Çevresel ve Yabancı Etkiler (Japonya: ROBERT A. SCALAPINO. Türkiye: RODERIC H. DAVISON). - 4.) Ekonomik ve Siyasal Modernleşme (Japonya: W. W. LOCKWOOD). Türkiye: P. F. SUGAR). - 5.) Eğitim (Japonya: R. P. DORE. Türkiye: F. W. FREY). - 6.) Kitleşel Yayımlar (Gazete, Radyo v.b...) (Japonya: SHÛICHI KATÔ. Türkiye: KEMAL H. KARPAT). - 7.) Sivil Bürokrasi (Japonya: MASAMICHI INOKI. Türkiye: R. L. CHAMBERS). - 8.) Askerlik işleri (Japonya: F. R. F. HACKETT. Türkiye: DANKWART A. RÜSTOW). - 9.) Siyasal Liderlik ve Siyasal Partiler (Japonya: NOBUTAKA IKE. Türkiye: ARÎF T. PAYASLIOĞLU). - 10. Sonuç: (ROBERT E. WARD ve DANKWART A. RÜSTOW.) - Bibliyografya. İndeks. Yazarların kısa hal tercümeleri.
Bu yazılar, New York’ta 1962 yılı Eylülünde toplanmış olan, Türkiye ve Japonya’da Siyasal Modernleşme konulu konferansa sunulan ve orada okunan tebliğlerin metinleridir. Yalnız girişle sonuç, çıkaranlar tarafından sonradan kaleme alınmıştır. Konferansa katılan çok sayıda bilginler arasında, tebliğ veren yurddaşlarımızdan başka, Ankara’dan Prof. Dr. Akdes Nimet Kurat da vardır.